Banner

Canònica de Santa Maria de Vilabertran / Activitats destacades / EXPOSICIÓ: DIÀLEGS. PINTURA, MÚSICA I PATRIMONI - NIT I SOMNI (Nacht und Träume)

Activitats destacades
EXPOSICIÓ: DIÀLEGS. PINTURA, MÚSICA I PATRIMONI - NIT I SOMNI (Nacht und Träume)
Inici: 29/07/2017  -  Fi: 08/10/2017
expo web

EXPOSICIÓ TEMPORAL
DIÀLEGS. PINTURA, MÚSICA I PATRIMONI
NIT I SOMNI (Nacht und Träume)
Artistes: Enric Ansesa i Xavier Escribà

Del 29 de juliol al 8 d'octubre de 2017

Diàlegs: pintura, música i patrimoni és un cicle estival que uneix tres puntals de la cultura: la pintura, la música i el patrimoni, dins del marc de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran on, des de fa 25 anys, té lloc la Schubertíada, un festival internacional d'alta qualitat artística dedicat al món del lied romàntic i a la música de cambra, on s'ha obert una programació d'exposicions dedicada a la pintura contemporània.

"Nit i somni" (títol original: Nacht und Träume, i en anglès Night and Dreams), és un lied de Schubert que s'interpretarà en el concert d'inauguració de la Schubertíada d'enguany. Va ser composat el 1822 a partir d'una cançó de Mattaus von Collin i és considerat el més bonic i captivador de tots els lieds d'aquest compositor, caracteritzat per la gran simplicitat i el pianíssimo d'extrema delicadesa que són un concentrat de bellesa en 8 línies de 59 síl·labes. Aquest tema és el que s'ha proposat als artistes com a leitmotiv de l'exposició d'enguany en homenatge a la Schubertíada en que s'emmarca la proposta.

web 1
web 2 bis

XAVIER ESCRIBÀ (París, 1969)
Tot i que es defineix com a pintor, moltes de les seves obres prenen una corporalitat que l'apropen a una certa sensibilitat escultòrica. L'ambigüitat de ser al mateix temps pintor i escultor és una mostra més del seu infatigable qüestionament sobre què pot ser pintura avui.
"Somnis pictòrics" és un conjunt d'obres formalment molt diverses però que responen a un mateix criteri de llibertat i identitat autònoma que l'artista ha volgut que convisquin en un mateix espai mental circumscrit per l'embolcall de fusta. Com si d'un somni es tractés aquest revestiment afavoreix una dimensió espai/temporal en què tota lectura i experiència hi té cabuda.
Xavier Escribà va iniciar els seus estudis a la facultat de Belles Arts de Barcelona. La seva carrera formativa passa per París gràcies a una beca Erasmus i un cop finalitzada a l'École Supérieure des Beaux-Arts romà a la capital francesa per acabar tots els seus estudis. Al 2005 marxa cap a l'Empordà, a Terrades, on s'instal·la amb la seva família i on assenta també el seu taller.
La seva primera exposició data del 1990 a l'Institut Francès de Barcelona i a partir d'aleshores la seva producció va en augment i la seva obra es va fent present en moltes exposicions, fires i biennals d'arreu del món. La seva obra ha estat reconeguda en diversos premis i certàmens com són el Prix Fénéon (Arts Plastiques) de París (primer premi), el Prix de Peinture Antoine Marin / Rencontres 2003 d'Arcueil (primer premi), o la 4a Biennal d'Art, Fundació Casa de Cultura de Girona (primer premi), entre altres.
La seva obra forma part de diverses col·leccions com són la Fundació Lluís Coromina de Banyoles, el Museu d'Art Modern de Tarragona, la Fundació Casa de Cultura de Girona, la Fundació Vila Casas Can Mario de Palafrugell, la Fundación Alorda Derksen de Barcelona, el MNCARS, el Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, el Eestikunsti Museum de Tallin, el Fonds Municipal d'Art Contemporain de París, el Musée d'Art Moderne de Céret, i l'Institut Francès de Barcelona.
Igualment, la seva obra ha estat present en fires nacionals i internacionals com és la FIAC (París), The Armory show (N.Y.), Art Cologne (Colònia), Arco (Madrid), Art Bruxelles (Brussel·les), Art Basel (Basilea), Art Shanghai (Shanghai) i Art Genève (Ginebra).

web 3
web 4 bis

ENRIC ANSESA (Girona, 1945)
La seva obra, rotunda, sensible i d'una profunda harmonia estètica, manté la constant del color negre. El negre, que va més enllà de la llum, que es transforma en energia i al mateix temps en espai. De composicions constructivistes, s'hi configuren dialèctiques sígniques i gestuals, sovint d'un marcat sentit minimalista.
Aquestes tretze pintures, totes interelacionades en l'evolució del concepte de l'espai fet pintura, potser com "Nacht und Traüme" de Schubert o com el yin i el yang de Tao, l'inventari dels morts i la lluita punxant dels que volen viure més enllà. Punts, camps, presència, són diverses denominacions o referències per edificar aquest continuum a partir del punt-centre que, en multiplicar-se, busca l'infinit en l'ocupació de l'espai, a mode d'encefalograma del pensament actual, en que la reflexió de les seqüències no és res més que l'avui, que és futur d'ahir.
Aquesta obra, rigorosament conceptual, es mostra també en les seves instal·lacions com a materialització dels seus plantejaments en l'espai. La seva escultura objectual és una conceptualització d'objectes recuperats i a vegades descontextualitzats del seu ús o funció, és una materialització d'idees.
Amb una profunda consciència cultural i social, es va implicar en la transició cap a la democràcia i segueix compromès, des d'una posició crítica, rigorosa i solidària, en l'afirmació identitària del seu país.
Ha realitzat exposicions a diversos espais de Barcelona: Espai Volart de la Fundació Vilacasas, Fundació Miró, Galeria Rayuela, Galeria René Metras, Galeria Barcelona, Galeria Theo, Galeria Greca, 'Ego Gallery, Fundació Francisco Godia, i Galeria Imaginant; a Girona: Galeria Espais, Galeria 3 i 5,  Galeria Sebastià Jané, i a la Galeria Presenta, a la Galeria Horizon a Colera, al Palau Solterra de la Fundació Vilacasas a Torroella de Montgrí, a la Tecla Sala a l'Hospitalet de Llobregat, a la Galeria ab a Granollers, al Palau Miramar a Sitges, a la Galeria Andorra Art a Andorra, a la Galeria MR a Roma, a la Galeria Clive Foster a Milà, al Young Museum a Revere, a la Galeria Adam's Art a Luxemburg, a la Galeria Ceigert a Basilea, a l'Übersse Museum a Bremen, a l'Instituto Cervantes a Munich, a l'Stadtgalerie a Salzgitter, a Lans Museum a Kristianstad a Suècia, a la John Hansard Gallery a Southanmpton, a la Corner House a Manchester, a la Galeria Art Sud a Toulouse, a la Galeria Tobermory a Maó, al Círculo de Bellas Artes a Madrid, a l'Espai Blanquerna a Madrid, a la Galería Catalejo a Marbella, a la Galeria Dalia Tawil a Nova York, a la Quest Gallery a Tampa, a la Kornblee Gallery a Nova York, a l'Art Forms Gallery a Red Bank (NJ), a l'Aspen Fine Art Gallery a Aspen, a la Talk Gallery a Boston, a la Universitat de Princeton, al Rosa Parks Museum a Montgomery,  a la Galeria Grand Eterna, el Museu Jean Lurcat, el Centre d'Art Daniel Suárez, a Matt Lamb Studios a Xicago, a la Galerie Elysees a Nova York, entre d'altres.
La seva obra és present en diversos museus, fons d'art d'institucions públiques i col·leccions privades.
Ha participat en múltiples mostres d'art contemporani en diverses ciutats de l'Estat Espanyol i d'Europa (Bolonya, Arco (Madrid), FIAC (París), Bogotà, Teheran, Garacas, Índia, etc) i la seva obra ha estat present en molts homenatges a personalitats del món de l'art i de la cultura: Picasso, Rafael Alberti, Miguel Hernández, Carles Rahola, Pasolini, Miquel Martí Pol, Luís Buñuel, Gaudí, Luís Cernuda, Martin Luther King..., sovint contribuint en causes solidàries i de recuperació cultural.
Ha editat obra gràfica, la major part serigrafies, algunes de les quals són cartells relacionats amb esdeveniments socials i culturals. És autor de diversos llibres d'artista, exemplars únics que han estat exposats en el marc d'exposicions seves individuals o en exposicions col·lectives. Ha realitzat diversos vídeos i escenografies de ballets. Ha estat fundador i col·laborador de diverses publicacions de l'àmbit artístic, havent escrit en diverses ocasions sobre art i pensament. També ha il·lustrat algunes publicacions i llibres de poesia.
Les seves instal·lacions, habitualment efímeres, han ocupat espais interiors i exteriors i han estat àmpliament visitades i comentades. Algunes especialment destacables: "Ritual per a un 11 de setembre", el jardí "Black-green-black", "Viatge a l'infern. Un dia en el gheto de Varsòvia", "Josep Pla i Girona", "Domus domini", "Entre la arboleda. Homenatge a Rafael Alberti", "Els camins del cor", "Camí. Homenatge a Miquel Martí Pol", "Sucedió en Granada. Homenaje a García Lorca", "Atravessant el mirall", "Porta de la llum. Homenatge a Gaudí", "Mur", "Memòria", "Univers", "El bosc del pensament", entre d'altres.

Copyright Departament de Cultura. Agència Catalana del Patrimoni Cultural | http://patrimoni.gencat.cat/