Banner

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes / Activitats destacades / MÚSICA MEDIEVAL A SANT PERE DE RODES

Activitats destacades
MÚSICA MEDIEVAL A SANT PERE DE RODES
Inici: 11/07/2019  -  Fi: 07/09/2019
web 02_Flyer_StPereRodes_2019_Página_1

Activitats gratuïtes amb l'entrada al monument.

Diverses dates i activitats entre l'11 de juliol i el 7 de setembre

web 6

RECONSTRUCCIÓ D'INSTRUMENTS I INTERPRETACIÓ DE CANT MEDIEVAL 

A càrrec d'Antoni Madueño

Reconstrucció d'instruments
Dies: 11 i 25 de juliol / 23 i 29 d'agost
Horari: de 10.30 a 13 h i de 17 a 19 h
Lloc: Sala de Llevant

Cant medieval
Dies: 11 i 25 de juliol / 23 i 29 d'agost
Horaris: 11 h, 13 h, 16 h i 18 h
Lloc: Església del monestir.

Intervencions musicals a l'església del monestir, amb interpretació de música sacra, en un marc experiencial més enllà del concepte concert o activitat didàctica.

Paral·lelament tindrà lloc una mostra d'instruments de corda i de la seva construcció a la sala de Llevant, amb xerrades didàctiques i participatives, així com interpretació de música profana medieval.

web 09Santa Helena©PepoSegura_U5L4013

EL COR ÉS UN CASTELL - CANTS DE TROBADORS

A càrrec d'Antoni Madueño

Diumenge 18 d'agost
Hora: 19 h
Lloc: Església de Santa Helena, Santa Creu de Rodes

El Cor és un castell és un viatge al sentiment en la lírica dels trobadors. Depassant l'aproximació erudita a l'obra dels primers poetes europeus en llengua vernacle, contemplem la lírica dels trobadors més enllà del fet literari per endinsar-nos en el món dels sentiments. A ells ha estat atribuïda la invenció de l'amor romàntic, palesat en llurs versos i biografies.

web 4

TALLER DE POLIFONIA MEDIEVAL

A càrrec d'Antoni Madueño i conjunt l'Incantari

Dissabte, 7 de setembre
Horari: de 10 a 14 h
Lloc: Sala de Llevant i diversos espais del monestir

Places limitades - Reserves al telèfon 972 387 559 o correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat

Aproximació divulgativa als cants medievals, des dels primitius cants mossàrabs, l'organum primitiu, el planctus del monestir de Ripoll o els cànons del Llibre Vermell de Montserrat. Es tracta d'un taller eminentment pràctic, on les persones assistents podran cantar, però també conèixer els rudiments de la interpretació medieval, així com el desenvolupament d'aquests repertoris.

Els participants que ho desitgin tindran l'oportunitat de cantar durant el concert del vespre.

L'INCANTARI

Lucía Samitier ha begut de la tradició musical catalano-aragonesa, i ha desenvolupat un estil propi tot combinant l'art del cant ancestral, la tècnica clàssica i l'expressivitat moderna. Ha abordat la interpretació històrica de diferents estils i èpoques.

Arturo Palomares és un artista multidisciplinar, llicenciat en Història de l'Art, atret des d'infant per la música, especialment pel cant, les danses tradicionals, la polifonia i els instruments de corda pinçada, així com pel món de les arts escèniques. Ha treballat amb diferents formacions musicals i projectes de creació, des de la música medieval, la música clàssica, el teatre musical, la world music o la música contemporània.

web 7

MÚSIQUES LITÚRGIQUES ANTIGUES

A càrrec del conjunt L'Incantari & Antoni Madueño

Concert amb la participació dels alumnes del taller de polifonia medieval

Dissabte, 7 de setembre
Hora: 19 h
Lloc: església del monestir

L'experiència sonora de les polifonies primitives és una de les més intenses fites de la interpretació musical. L'aparent senzillesa de les notes llargues, els bordons, i la puresa de les melodies, s'adorna amb la riquesa dels harmònics que emanen del contacte de les veus amb els murs de pedra.

ANTONI MADUEÑO, Direcció artística

Artista de formació i activitat eclèctica, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. Les seves actuacions conjuguen la pràctica musical amb escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment. També imparteix conferències en institucions acadèmiques i universitats, il·lustrades amb l'exposició d'instruments de corda i la interpretació de música medieval.

Des de 2015 dirigeix el projecte europeu Despertant instruments adormits, de construcció de rèpliques dels instruments musicals de la portalada de Ripoll. Es tracta d'una iniciativa que inclou concerts de gran format, amb les músiques del Scriptorium de Ripoll que estan representant arreu la candidatura UNESCO de la portalada de Ripoll.

Ha rebut l'encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per crear i dirigir el festival La Ciutat Perduda, al Conjunt patrimonial d'Olèrdola, i ha creat i dirigit accions artístiques de gran format, com ara Oliba episcopus, una creació de quatre espectacles per la commemoració del mil·lenari del bisbe Oliba. En 2018 ha publicat un disc per al segell Trob'art, De metamorfosis i viatges, sota la direcció de Gérard Zuchetto.

Dirigeix el centre de creació contemporània La Nau-Now sota el patrocini de l'Ajuntament d'Arles-sur-Tech, a la Catalunya Nord.

Copyright Departament de Cultura. Agència Catalana del Patrimoni Cultural | http://patrimoni.gencat.cat/